* Nr 1 w konkursie: NAJ(WYMIATACZ) LIPCA, SIERPNIA I WRZEŚNIA 2015 - zwyciężyły pi.asia i rosier*
Najnowsze* Nr 1 w konkursie: XXI wyzwanie - "Malowany Dzbanek" - zwyciężyła pi.asia *
Najnowsze konkurs - XXII wyzwanie - "Pada Śnieg" zgłaszamy prace do ??.??.2015
konkurs - Nominacje na NAJ(WYMIATACZ)a PAŹDZIERNIKA 2015
zabawa - Pstrykanie z tematem
kuchnia - ŚLIWKI, GRUSZKI, JABŁKA


Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 127 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor Wiadomość
PostNapisane: 02 gru 2014, 00:13 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 cze 2011, 14:01
Posty: 7646
O rany - to musi byc pycha, ktora wchodzi prosto w biodra nie mowiac o reszcie. Mysle, ze powinnam go zrobic na Swieta :P


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: 03 gru 2014, 00:34 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 06 mar 2014, 10:38
Posty: 182
Lokalizacja: Głogów
Margo napisał(a):
O rany - to musi byc pycha, ktora wchodzi prosto w biodra nie mowiac o reszcie.
Jest pycha i niestety - dooopa rośnie :D

Margo napisał(a):
Mysle, ze powinnam go zrobic na Swieta :P
Ja też tak myślę Margo :lol:

_________________
Pozdrówki
Anai
"Jesteśmy tylko szczególnie zaawansowaną w rozwoju odmianą małp na niezbyt ważnej planecie, krążącej wokół całkiem przeciętnego Słońca." (S. Hawking)

Moje pracki, foty i blog :)


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: 03 gru 2014, 22:15 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 cze 2011, 14:01
Posty: 7646
jEZELI TEZ TAK MYSLISZ TO GO ZROBIE NA BANK :P


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: 04 mar 2015, 21:22 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 cze 2011, 14:01
Posty: 7646
Kazda z nas ma swoj ulubiony przepis na cos dobrego . Dlatego pomyslalam sobie, ze mozna sie podzielic przepisami na te smatkowite pychotki


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: 08 mar 2015, 02:32 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 06 mar 2014, 10:38
Posty: 182
Lokalizacja: Głogów
Margo napisał(a):
[Dlatego pomyslalam sobie, ze mozna sie podzielic przepisami na te smatkowite pychotki

Moje ulubione - ostatnio odkryte:


Tiramisu

Obrazek

* kubek mocnej kawy (ok. 300 ml) ja użyłam kawy z ekspresu, ale może być i tradycyjnie parzona :)
* 100 ml likieru amaretto (do zastąpienia paroma kroplami olejku migdałowego)
* 7 żółtek
* 500 g serka mascarpone
* 150 g cukru
* 2 op. podłużnych biszkoptów ok. 250-300g - ich ilość zależy od wielkości naczynia, w którym zamierzamy umieścić deser - MUSI ICH WYSTARCZYĆ na 2 warstwy!
* dobre kakao lub starta gorzka czekolada do posypywania

Zaparzyć kawę i odstawić do wystudzenia.

Jaja umyć, sparzyć wrzątkiem a następnie oddzielić żółtka od białek i utrzeć z cukrem na puszystą masę (białka można wykorzystać np. do zimowej Pavlowej ;)).

W drugim naczyniu zmiksować (rozetrzeć) serek mascarpone a następnie dodać żółtka i delikatnie (na niskich obrotach) zmiksować/wymieszać jedynie do połączenia się składników, nie dłużej.
Im dłużej masa będzie miksowana, tym bardziej rzadka się stanie.

Do naczynia , w którym bez problemu będziemy mogli manewrować biszkoptami, wlać ostudzoną kawę i wymieszać ją z likierem amaretto.
Namaczać biszkopty z obu stron - na tyle długo by zmiękły i na tyle krótko by nie zdążyły się rozpaść :D
Bardzo mi przykro - po prostu trzeba je wyczuć ;)

Namoczone biszkopty układać w prostokątnej formie (moja miała 20x25 cm) jeden obok drugiego. Wyłożyć na nie połowę kremu i posypać wierzch kakao.
Całość operacji powtórzyć - czyli ułożyć kolejną warstwę biszkoptów, na niej resztę kremu i znów posypać wierzch kakao.
Obrazek
Wstawić deser do lodówki i zapomnieć o nim najlepiej na całą noc.
Wiem, wiem - nie jest to łatwe, zwłaszcza jeśli człowiek przypadkiem spróbował tego kremu wcześniej :D
... ale warto poczekać!
Wierzcie mi - naprawdę warto.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

_________________
Pozdrówki
Anai
"Jesteśmy tylko szczególnie zaawansowaną w rozwoju odmianą małp na niezbyt ważnej planecie, krążącej wokół całkiem przeciętnego Słońca." (S. Hawking)

Moje pracki, foty i blog :)


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: 09 mar 2015, 01:04 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 07 cze 2011, 15:10
Posty: 3717
Lokalizacja: Paryzewo Zachodnie
Ojeeej, jakie ladne! :chef:

Luuubie, tiramisu! mniam! :)


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: 09 mar 2015, 22:01 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 cze 2011, 14:01
Posty: 7646
Uwielbiam to. Pierwszy raz jadlam dawno temu na Sycyli . I to byl moj ulubiony deser codzienny. Z ulga opuszczalam Sycyli bo czulam kalorie w moich tylach :P


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 127 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL